VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Huis gekocht na 2013? Pech als je wilt verhuizen

Geplaatst op: 15-10-2019, 15:40:00

Er tekent zich een tweedeling af tussen doorstromers op de huizenmarkt. Wie zijn eerste huis heeft gekocht voor 1 januari 2013, kan doorstromen naar een groter en duurder huis en dezelfde of lagere maandlasten betalen. Wie na deze datum het eerste huis kocht, kan dit niet.

Dit komt omdat huiseigenaren die na 2013 hun eerste huis kochten, slechts een voorwaardelijk recht op hypotheekrenteaftrek hebben.

Zij krijgen dit alleen als de hypotheek in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost. Kopen zij dus een duurder huis, dan worden de maandlasten ook hoger omdat ze meer gaan aflossen.

Aflossingsvrij

Wie voor deze datum al een huis had, mag ook een nieuwe woning tot 50% van de woningwaarde met een aflossingsvrije hypotheek financieren. Omdat dit voor lagere maandlasten zorgt, kunnen zij een hogere hypotheek afsluiten.

Er is dus een groot verschil tussen verschillende groepen doorstromers. De Hypotheekshop vindt dat dit meegenomen moet worden bij de volgende evaluatie van de fiscale eigenwoningregeling, die aanstaande is.

Verhuizing

Verhuizen kan, nu de hypotheekrente zo laag staat, betekenen dat je in een groter en duurder huis kunt wonen terwijl je dezelfde maandlasten houdt. Bij een verhuizing mag de hypotheek immers straffeloos worden omgezet.

Een andere mogelijkheid om van de lage rente te profiteren is oversluiten, maar hierbij wordt vaak een hoge boeterente in rekening gebracht. Rentemiddeling is ook een optie, maar steeds minder geldverstrekkers bieden die aan.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 15 oktober 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina